معرفی رشته بهداشت محیط:

به طور کلی رمز بقاء و توسعه هر جامعه‌ای توجه به بهداشت و محیط زیست آن است و تحقق توسعه پایدار در زمینه‌های مختلف اقتصادی و اجتماعی بدون توجه به مقوله بهداشت میسر نخواهد شد. فعالیتهای بهداشتی در کشور ما در سه زیر شاخه بهداشت عمومی، حرفه‌ای و محیط متمرکز می‌باشد که این فعالیتها اعم از آموزشی و پژوهشی در مجموعه‌ای تحت عنوان دانشکده بهداشت که زیرمجموعه‌ای از دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی است انجام می‌گیرد.

بهداشت محیط در اجرای بند 1 اصل چهل و سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تامین و حفظ آب آشامیدنی بهداشتی و پاکسازی محیط ‌زیست انسان از آلودگیها و بهداشت اماکن عمومی و پیشگیری از بیماریهای ناشی از عدم بهداشت آب و محیط و برای بالابردن سطح سلامتی روستاییان ضرورت آموزش و تربیت افراد کاردان و متعهد در زمینه بهداشت محیط محسوس است. فارغ التحصیلان رشته مهندسی بهداشت محیط قادرند: 1- در تهیه و اجرای طرحهای انتقال، تصفیه و توزیع آب در سطح روستا فعالیت نمایند. 2- در شناسایی منابع آلوده کننده آب فعالیت نمایند. 3- ارائه راه حلهای ساده جهت جمع‌آوری، تصفیه و دفع فاضلاب اجتماعات کوچک فعالیت نمایند. 4- در زمینه جمع‌آوری، دفع و یا استفاده از فضولات حیوانی و انسانی فعالیت کنند. 5- در زمینه بهسازی چاهها، قنوات، چشمه‌سارها و منابع آب فعالیت نمایند. 6- در زمینه بهداشت مسکن، بهسازی اماکن عمومی و بهداشت موادغذایی آموزش و فعالیت نمایند. 7- در آموزش بهداشت و ارتباط با مردم فعالیت نمایند.

در رشته مهندسی بهداشت محیط مسائل مربوط به بهداشت و محیط زیست مانند آب، فاضلاب، آلودگی هوا، پسماند و کلیات بهداشت محیط (بهداشت مواد غذایی، بهداشت مسکن و اماکن عمومی، بهداشت پرتوها، گندزداها و پاک ­کننده ­ها در بهداشت محیط، مدیریت بهداشت محیط برای مبارزه با ناقلین) مطالعه می شود. بر این اساس مهم ترین هدف بهداشت محیط، مطالعه عوامل محیطی مضر برای سلامتی انسان و تشخیص، پیشگیری، رفع و کنترل اثرات سوء ناشی از این عوامل تلقی می­ گردد.توانایی‌های‌ لازم : رشته‌ بهداشت‌ محیط‌ دارای‌ سه‌ جنبه‌ بیولوژی‌، شیمی‌، فیزیک‌ و ریاضی‌ است‌ و دانشجوی‌ بهداشت‌ محیط‌ در صورت‌ علاقه‌مندی‌ به‌ هر یک‌ از زمینه‌های‌ فوق‌ می‌تواند در این‌ رشته‌ موفق‌ گردد. درواقع‌ این‌ رشته‌ می‌تواند طیف‌ گسترده‌ای‌ از داوطلبان‌ را که‌ دارای‌ علایق‌ و توانمندی‌های‌ متفاوتی‌ هستند، جذب‌ خود کند.

 

تاریخچه رشته مهندسی بهداشت محیط

در مورد تاریخچه این رشته می توان گفت که در ابتدا به دنبال تشکیل دوره کمک مهندسی بهداشت و دوره کمک بهسازی، اولین دوره بهسازی محیط با پذیرش دوره کارشناسی رشته­هایی مانند شیمی، فیزیک، زیست شناسی و … در دانشکده بهداشت دانشگاه تهران فعالیت خود را آغاز نمود. این دوره در سال ۱۳۴۵ هجری شمسی تبدیل به دوره عالی بهسازی گردید. از سال ۱۳۵۵ به بعد برای این رشته در مقطع کارشناسی پیوسته با عنوان مهندسی بهسازی پذیرش دانشجو انجام گرفت. در سال ۱۳۵۹ با شروع تعطیلات انقلاب فرهنگی پذیرش دانشجو به مدت حدود سه سال متوقف و پس از آن پذیرش دانشجو در مقاطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته بهداشت محیط از سال ۱۳۶۲ آغاز گردید و توسعه یافت. مقطع کارشناسی پیوسته پس از سالها، مجدداً از سال ۱۳۸۶ مصوب و پذیرش دانشجو در این مقطع انجام شد.

 

تاریخچه رشته مهندسی بهداشت محیط یاسوج

اولین دوره پذیرش دانشجو در مقطع کاردانی بهداشت محیط وبا ظرفیت پذیرش 20 نفر در سال 1374 شروع گردید و به دنبال آن با تجهیزشدن آزمایشگاهها وکارگاه­ها و تکمیل اعضاء هیئت علمی و ارتقاء آموزشکده بهداشت به دانشکده بهداشت مجوز پذیرش دانشجوی مقطع کارشناسی ناپیوسته بهداشت محیط نیز در سال 1385 توسط وزارتخانه ذیربط صادر گردید. درحال حاضر نیز کل ظرفیت پذیرش دانشجو برای مقطع کارشناسی 30 نفر درسال می باشد. با توسعه گروه مهندسی بهداشت محیط و ایجاد شرایط مناسب جهت جذب دانشجویان تحصیلات تکمیلی، مجوز جذب دانشجویان کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت در سال 1391 توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صادر گردید و با جذب 5 نفر دانشجو از مهرماه 1392 مقطع کارشناسی ارشد نیز به گروه مهندسی بهداشت محیط اضافه گردید. درحال حاضر حدود 75 دانشجو در مقطع کارشناسی و 15 دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد در رشته مهندسی بهداشت محیط در این دانشکده مشغول به تحصیل هستند.

 

معرفی گروه بهداشت حرفه ای و ایمنی کار

تأمین، حفظ و ارتقای وضعیت جسمی، روحی و روانی فردی و اجتماعی کارکنان همه مشاغل، پیشگیری از بروز بیماری ها و حوادث ناشی از کار و انتخاب کارگر متناسب با شغلی که قابلیت انجام آن را دارد، از جمله اهداف رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار به شمار می روند.

هدف اصلی از ایجاد این رشته تربیت متخصصانی است که با استفاده از اصول و روش‌های مهندسی، به پیشگیری از جراحات و بیماری‌های شغلی و حفظ و ارتقای سلامت و رفاه کارکنان تمامی مشاغل بپردازند. موردی که این که رشته را بسیار جذاب و مهیج کرده‌است، ارتباط تنگاتنگ آن با حوزۀ علوم پزشکی و علوم مهندسی می‌باشد. در واقع مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار پلی است که دو زمینۀ مهندسی و علوم پزشکی را مرتبط می‌سازد. هدف اصلی آن مرتبط با علوم پزشکی یعنی پیشگیری از بیماری‌ها و جراحات و حفاظت از جان انسان‌ها است؛ ولی دستیابی به این هدف از طریق اصول مهندسی میسر می‌شود.

لذا با توجه به اهمیت این رشته و نیاز مبرمی در خصوص توجه به سلامت و ایمنی شاغلین حرف مختلف احساس می شد و  نظر به وجود بعضی از زیرساختها در حوزه استان چهارفصل کهگیلویه و بویراحمد  ،دانشگاه علوم پزشکی یاسوج از سال 97 پیگیر راه اندازی این رشته در دانشکده بهداشت و علوم تغذیه شده و با خرید و تجهیز آزمایشگاههای مختلف و همچنین جذب نیروی انسانی مورد نیاز ،نهایتاً  با موافقت مسولین مربوطه در مجموعه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی  در کنکور سراسری سال 1400 اولین دوره دانشجویان کارشناسی مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار پذیرش شدند.