غذا خوردن یک ضرورت است ولی هوشمندانه غذا خوردن یک هنر (فرانسوا دو لا روشفوکو  1680-1613)

رشته تغذیه یکی از رشته های علوم پزشکی است که به منظور دستیابی به توسعه پایدار در جهت بهبود سلامت فرد و جامعه گام بر میدارد. این رشته به اصول علم تغذیه، ارزش گذاری موادغذایی، نحوه تغذیه مناسب برای حفظ سلامت بدن و رژیم درمانی میپردازد. بنابراین هدف آن پیشگیری از بیماریهای مرتبط با تغذیه و کمک به درمان آنها از طریق ارائه رژیمهای غذایی مناسب میباشد.

تاریخچه رشته:

بگذارید غذایتان نخستین پزشک شما باشد (بخشی از سوگند نامه پزشکی بقراط در ۳۷۷ سال پیش از میلاد مسیح)

v     در جهان:

قبل از 1785 بسیاری از پژوهشگران نظریاتشان را در مورد اینکه چگونه غذایی که میخوریم در بدن مورد استفاده قرار میگیرد، منتشر کردند. بطوریکه در سال 1750 بود که ویتامینC و درمان اسکوربوت با آبلیمو مورد شناسایی قرار گرفت. ولی همزمان با انقلاب شیمیایی در فرانسه به رهبری آنتوان لاووازیه(پدر علم شیمی و تغذیه) در اواخر قرن 18 بود که با کشف و شناسایی عناصر اصلی و تکامل روشهای آنالیز شیمیایی نظریات قدیم و جدید بصورت علمی و کمی مورد آزمایش قرار گرفتند. در سالهای 1850-1830 نقش ویتامین D در بروز و درمان راشیتیسم شناسایی شد و سپس سوءتغذیه پروتئین-انرژی (PEM) و ارتباط آن با بیماریها و مرگ و میر در جنگهای جهانی و شرایط قحطی شناخته شد. از سال 1950 به بعد با مطالعات سلولی و مولکولی، مباحث مربوط به متابولیسم مواد مغذی و نیازهای تغذیه ای آغاز گردید. همچنین باتوجه به جنبه های مختلف تغذیه، تخصصهای مختلف در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در رشته تغذیه در سطح جهان ایجاد شد که از جمله این تخصصها میتوان به تغذیه بالینی، تغذیه جامعه، تغذیه سلولی-مولکولی، تغذیه ورزشی و همچنین سیاستهای غذا و تغذیه اشاره کرد.

v     در ایران:

 برای اولین در سال 1340 تحت نظر انستیتو خوار و بار تغذیه ایران، آموزش عالی تغذیه شروع شد و اولین دانش آموختگان خود را 1344 وارد بازار کار نمود. در حال حاضر بسیاری از دانشگاههای علوم پزشکی کشور مجری برنامه آموزشی این رشته هستند.

v     در یاسوج:

دانشکده بهداشت و علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی-درمانی یاسوج از سال 1387 شروع به پذیرش دانشجویان این رشته در مقطع کارشناسی نموده است. این دانشگاه هر ساله و در نیمسال سال اول میانگین 25 دانشجو میپذیرد و تاکنون دانش آموختگان زبده بسیاری را روانه بازار کار در فیلدهای مختلف کاری نموده است . در حال حاضر حدود 130 دانشجوی علوم تغذیه در ترمهای مختلف در این دانشگاه د رحال تحصیل هستند.

*      جایگاه شغلی دانش آموختگان:

دانش آموختگان این رشته میتوانند در مراکز زیر انجام وظیفه نمایند:

ü      بیمارستانها

ü      کلینیکهای تغذیه و رژیم درمانی

ü      مراکز بهداشتی-درمانی

ü      کارخانجات تولید مواد غذایی

ü      دفاتر مشاوره و رژیم درمانی تغذیه

ü      کترینگها

ü      غیره